Quantcast
Channel: Meldingsboka
Viewing all articles
Browse latest Browse all 28

Jobbe litt fortere eller litt dårligere…? Slutte med noe…?

$
0
0

Arbeidstidsforsøket i kommunale barnehager går mot slutten. Det har vært et lærerikt år for mange. Pedagogene er blitt mer bevisst hvordan de bruker tiden sin. Styrerne har hatt et svare strev med å få puslespillet til å gå opp, og både de og pedlederne ser at det at det trengs mer enn 4 timer. Men hvor skal det tas fra?

For mange av dem som har gode arbeidsplasser i barnehagen, har det vært en god erfaring å få gjort seg ferdig med jobben i barnehagen, og ha fri når de har fri. For dem som ikke har gode arbeidsplasser, har det vært stressende å måtte jobbe der det er uro og støy, og gjerne en PC som tar 15 minutter å starte opp. Det ender ofte med at man tar arbeid med seg hjem, som før. Mange har av samme grunn ikke endret arbeidstiden sin i det hele tatt. Gode nok arbeidsplasser ser ut til å være en nøkkelfaktor for å få arbeidstidsordningen til å fungere.

At det skal settes av tid til faglig samarbeid, har virket positivt for kvaliteten på det pedagogiske arbeidet. Men dette har mange steder gått på bekostning av egentiden, slik at man ender opp med svært lite tid til egne forberedelser, tenkearbeid og faglig oppdatering. Hva er hensikten med utdanning, hvis man ikke får tid til å bruke den til refleksjon og planlegging for det arbeidet man skal gjøre med barna?

I rapporten fra det partsammensatte utvalget skriver KS at siden pedagogene trenger mer tid, må man fordele oppgavene annerledes, på flere. Det er faktisk en god ide. Ikke å dele planleggingsarbeidet på flere, men dele noe av det andre arbeidet. For pedagogene gjør en god del praktisk arbeid som ikke har direkte med barna å gjøre. Kanskje kunne man tenkt nytt om dette, og prioritert at pedagogene var mer sammen med barna i den tiden de har til rådighet, mens andre tar seg av serviceoppgavene? Kvaliteten på arbeidet kan også bli bedre hvis man skjermer tiden med barna i større grad, slik at man får mer ro. Det handler om å sette av tid til telefoner, samtaler etc til faste tider.

Jeg tror det kunne gjort barnehagekvaliteten bedre for både barna og barnehagelærerne.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 28